Vom incerca printr-un sir de articole pe tema “Intoarcerea Acasa” sa redam marturii ale unor oameni care au inteles ce inseamna Acasa si s-au intors; priviti-le ca pe niste pilde sau macar ca pe niste cuvinte pline de putere pentru noi cei care cautam sau am gasit Acasa si vrem sa ramanem Acasa. Aceste articole pot fi citite pe blog in categoria ce poarta acelasi nume, Intoarcere Acasa.

Ce pot să aibă în comun un adevărat business man din Arad cu firmă prosperă care învârte decizii importante şi mulţi bani, cu un rocker supărat pe sistem mereu cu ţigara în gură, cu un alcoolic care îşi începe ziua cu paharul de votcă, cu fata obişnuită a cluburilor din oraş, cu un tânăr profesor de religie de la un faimos liceu local?

Toţi aceşti oameni s-au întors, fiecare pe propria lui cărare, Acasă.

„Acasă” nu este un concept spaţial. „Acasă” nu ţine de o casă anume, de un apartament, de o încăpere. „Acasă” nu ţine de un oraş, nici măcar de o ţară.

„Acasă” este o stare a sufletului.

Este un loc imaterial care înconjoară cu căldura căminului persoana oriunde ea s-ar afla.

„Acasă” este acea linişte după care tânjim noi toţi, acea pace fără limită, acea atmosferă de dragoste pe care ne-o dorim, acea dragoste totală pe care să o putem primi, noi, cei care suntem cu adevărat, dezbăraţi de toate straturile superficialului pe care le-a aşternut societatea de consum peste adevăratul nostru „eu”.

„Acasă” este dragoste.

„Acasă” este iertare.

Există un astfel de loc?

Vom vedea că da. Vom afla asta din seria de poveşti reale pe care o iniţiem aici, poveşti ale unor oameni pe care îi cunoaştem, oameni care împart aceleaşi străzi arădene cu noi, oameni care trăiesc acum şi aici.

Poate unele poveşti vor părea neverosimile. Dar ele sunt cât se poate de adevărate.

Altele vor fi, poate, foarte triste, dar cu un final fericit demn de un scenariu de Hollywood. Se poate întâmpla şi la Arad.

Toate aceste poveşti care aparţin oamenilor care trăiesc printre noi au în comun ceva remarcabil: din toate reiese o schimbare a fiinţei în structura ei profundă.

Se pot oamenii schimba?

Vom vedea că da.

Trebuie ca oamenii să se schimbe?

Doar dacă vor şi fiecare în felul său. Vom vedea alegerea pe care au făcut-o ei la un moment de răscruce din viaţa lor şi felul în care această alegere le-a schimbat în bine întreaga viaţă.

Pentru că nimic nu este mai dureros decât să nu ai un „Acasă” al tău. Pentru că nimic nu este mai trist decât un om care rătăceşte prin viaţă neştiind încotro să o apuce, singur, nefericit, debusolat. Pentru că în vremurile pe care le trăim este greu să discerni, uneori, care este Adevărul, ce este, de fapt, Binele şi pe ce poţi să-ţi sprijini cu adevărat viaţa.

Pentru că falsele valori care ne înconjoară au „prostul obicei” să se dărâme exact când credeai că poţi să ai mai mare încredere în ele. Pentru că banii azi îi ai, mâine nu, afacerile falimentează, prietenii te părăsesc văzându-şi de viaţa lor, sănătatea într-o clipă dispare, frumuseţea, în ciuda tuturor „cremelor minune” şi programelor de înfrumuseţare păleşte odată cu anii, familia îţi moare, inevitabil, în cursul firesc al vieţii.

Şi atunci ce îţi poate rămâne? Unde îţi poţi odihni sufletul? Unde poţi găsi pace şi linişte? Unde te poţi refugia ca să scapi de durere? Unde mai poate fi dragostea şi iertarea?

Numai Acasă.

Advertisements